Adatmentés
2014-05-01
szerviz
2014-04-27

Nyomtatni kell és még jó ideig kelleni is fog.

A ma kiválasztott irodai nyomtató, mivel annak élettartama a felmérések szerint átlag 5-6 év, egyben a jövő nyomtatója is, legalábbis a vásárlója szempontjából mindenképp.


Hogy milyen nyomtatót válasszunk? Nem könnyű kérdés.


Leginkább annak függvénye, hogy mire akarjuk használni, milyen gyakran akarjuk használni, illetve melyek azok a pontok, amelyekre mi magunk érzékenyek vagyunk. Van akinek a legolcsóbb a kívánatos, van aki pedig a funkciókat keresi egy termékben. Vannak akik egy márkához hűek, vannak akiket ez egyáltalán nem érdekel.

Aki hosszú távra gondolkodik, és folyamatosan használni is akarja a nyomtatóját - például egy irodát üzemeltet -, az nagy valószínűséggel egy megjósolt élettartamra teljes bekerülési költséget számol, és a kiválasztásban az játssza a főszerepet, hogy az élettartam alatt mi a kedvező, mindamellett, hogy a kívánt funkciókról nem tud lemondani.

Biztosan elmondható, hogy az otthoni, eldobható nyomtatókat leszámítva mindenkiben kialakul egy szempont rendszer a kiválasztáshoz, és ez mindenkinél különböző. Amennyiben úgy érzi, hogy szeretne egy külső szempontrendszert is meghallgatni, vagy segítséget szeretne kérni a kiválasztáshoz, szívesen állunk rendelkezésére.

Mert a jövő kihívásaira így tudunk felkészülni.


Igen, mi látjuk, hogy mi változik a nyomtatás mostani és jövőbeni felhasználásában, amelyről korábban azt gondoltuk, hogy 40 éve nem változott semmi. Igen már látszik, hogy a jövő nem a hardver, hanem a szoftver, azonban megfelelő hardver nélkül a szoftver nem használható. Igen át tudjuk adni Önnek a tapasztalatainkat, és - talán - majd Ön is azt gondolja, hogy érdemes felkészülni a jövő kihívásaira. És igen, ha nem lesz más érvünk, hát az, hogy mindez a nap végén kevesebbe fog kerülni Önnek.


Mégis miket érdemes figyelembe venni, amikor a következő irodai nyomtatót választjuk ki?


A modern irodában a nyomtató központi eleme a produktivitásnak. Normál esetben szinte azt sem tudjuk, hogy van. Odamegyünk és kivesszük belőle a nyomatot. Szinte csak akkor vesszük jobban szemügyre a létezését, amikor kifogy belőle a toner, begyűri a lapot, vagy egy komolyabb esetben teljesen megáll, es szervizbe kell vinni vagy szervizest kell hívni. Ilyenkor tud bosszúságot okozni, meg tudja akasztani az iroda normál működését.


Több mint egy csendes társ


Aktív elemévé válik a modern folyamatok kezelésének. Szkennelünk vele, és a beszkennelt file automatikusan elmentődik az archívum megfelelő helyére, és ezzel egy időben elküldi e-mailben egy külső címre mindezt szinten automatikusan. A szkennelt dokumentum kereshető PDF formátumba kerül, vagy automatikusan jelszóval védett lesz.


Biztonságos és Zöld


A modern nyomtatóból akkor jön ki a nyomat, amikor az illetékes odamegy a nyomtatóhoz, így nem kerül illetéktelen kezébe szenzitív adat. A modern nyomtató jelzéseket küld az üzemeltetőjének, így az üzemeltető előre készülhet, ha valamit cserélni kell benne, vagy új tonert kell behelyezni a kifogyott helyére. A modern nyomtató gazdaságosan üzemel, és a nyomtatási folyamatok meg gazdaságosabbá tehetők, mert nem a nyomtató jelent technológiai gyenge pontot. A modern nyomtató alapvető biztonsági funkciókkal rendelkezik, olyan funkciókkal, amelyek ma meg kívánatosak vagy önként vállaltak, de hamarosan akár törvényi előírásokká is válhatnak. Kevesebb szemetet termel, és így csökkentheti a tulajdonosa ökológia lábnyomát.


Költségek és Kopó alkatrészek


Ezek a funkciók és tulajdonságok pénzbe kerülnek. Persze egy nyomtató költségéből csak egy rész az induló költség. Kiszámolva egy átlagos irodai felhasználást, a legtöbb ügyfelünknél az jön ki, hogy 5 év használat során kb. kétszer annyit költünk a tonerre, szerviz alkatrészekre és szervizelésre, mint a nyomtató megvásárlására. És ebben nincs benne a papír.

 

Hosszútávú tervek


Az öt év átlagos felhasználási időt jelent. Ez azt jelenti, hogy ha ma nyomtatót választok, annak 3-4-5 év múlva is jól el kell látnia a feladatát, nem válhat szűk keresztmetszetté az irodában.

Az öt év során vagy akar tovább is biztosítva kell legyen a toner ellátottság, szerviz- és szoftvertámogatás. Ha nyugodtan akarunk aludni akkor jó lenne, ha az egész élettartam alatt garanciális lehetne a készülék, azaz ha valami elromlik benne, akkor egy szerviz ingyen javítsa meg, lehetőleg a helyszínen.


Irány a jövő


Mindemellett a jövő elkerülhetetlen iránya a digitális iroda. Ez is itt van a nyakunkon. Ma már nem faxolunk, pedig tudnánk, helyette szkennelünk. Egyre többet, és még többet fogunk a közeli jövőben. Kevesebb lesz a papír és több a digitális dokumentum. Ezeket kezelni kell majd, minél optimálisabban. Egy jó multifunkcionális készülékkel már most elkezdhetünk felkészülni a jövő kihívásaira, és egyre több automatizációt illeszthetünk az irodai folyamatainkba.

A fentiek talán a legfontosabb kívánalmak, azonban csak érintik azokat a fejlesztéseket, amik az utóbbi években a nyomtatók körül keletkeztek. Nem csak hogy keletkeztek, de a ma kapható, modern készülékekbe beépítésre is kerültek. Mivel manapság minden nyomtató egy komoly számítógép is, egyre több és egyre komolyabb szoftveres megoldás születik ezekre a modern készülékekre. Ezeket a modern szoftver megoldásokat persze csak akkor tudjuk használni, ha egy megfelelő, modern nyomtatóval rendelkezünk.